Tarihçe

Gazi Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ve en nitelikli, tarihi cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanan birkaç yükseköğretim kurumundan biridir. Gazi Mustafa Kemal’in Sakarya Zaferi’nin hatırası olarak “Gazi” unvanının verildiği kurum, “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü”nden doğup “Gazi Üniversitesi” olduğu kurumsal kimliğine kavuşuncaya dek, kurulduğu andan itibaren ilk ve ortaokullara öğretmen, müfettiş ve müdür yetiştirme amacı taşımasının yanı sıra, sosyal ve fen bilimleri ile birlikte sanat ve spor eğitimi alanında da Türk eğitim ve kültür hayatının geliştirilmesine büyük hizmetler vermiş ve bu alanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim tarihinin öncülerinden olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, genç Türk devletinin bağımsızlığının ancak güçlü bir ekonomi ve sağlam bir eğitim sistemi ile mümkün kılınacağını öngören Türk aydınları, çağdaş bilim ve tekniği yurdun en uzak köşelerine ulaştırmak için, çağın ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun öğretmenler yetiştirme sorumluluğu ile harekete geçmişlerdir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey tarafından 1926 yılında Konya’da kurulan “Orta Muallim Mektebi”, 1929 yılında Ankara Erkek İlk 8 Öğretmen Okulu ile birlikte Mimar Kemaleddin’in son eserleri arasında yer alan, şimdiki Gazi Üniversitesi Rektörlüğü binasına taşınarak “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adını almıştır.

1929-1948 yılları arasında Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Eğitim (Pedagoji), Fransızca, İngilizce, Almanca bölümleri kurulmuştur. Bu arada 1947 yılında “Gazi Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü” olan adı değiştirilerek “Gazi Eğitim Enstitüsü” olmuştur. 1980 yılında okulun adı “Gazi Yüksek Öğretmen Okulu”na çevrilmiştir. 1982 yılında 2809 sayılı yasa ile Gazi Üniversitesi kurularak Gazi Yüksek Öğretmen Okulu, “Gazi Eğitim Fakültesi” adıyla bu üniversiteye bağlanmıştır. Yabancı dil öğretimini sağlayacak öğretmenlerin yetiştirilmesi amacı ile “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü”nde 1941-1942 öğretim yılında Fransızca, 1944-1945 öğretim yılında İngilizce ve 1947-1948 öğretim yılında da Almanca şubeleri açılmıştır. Önceleri iki yıl olan Yabancı Dil Bölümü’nün öğrenim süresi 1961-1962 yılında üç, 1978-1979 öğretim yılında da dört yıla çıkartılmıştır. 1984 yılında ise Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı açılmıştır. 1997 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun aldığı 97.39.2761 sayılı kararı ile eğitim fakültelerinde yeniden yapılandırılma süreci başlamıştır. Bu süreçte de öğrenim süreleri bir yıl hazırlık olmak üzere beş yıla çıkartılmıştır.

Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu 01/03/2006 tarih ve 26095 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Karar sayısı: 2006/10065 Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Yabancı Diller Yüksekokulu kurulması: Milli Eğitim Bakanlığı’nın 24/01/2006 tarihli ve 1100 sayılı yazısı üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanun’un ek 30’uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 08/02/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.